Süt Analizi

Süt Analizi Nedir?

Süt analizi, sütlerde kalite kontrolü ve kalite sağlama amacı ile yapılan bir analiz çeşididir. Bu analiz türünde genellikle sütün içerisinde antibiyotik olup olmadığı tespit edilir. Sütün kalitesini belirleyen mineral madde, laktoz, serum proteini, kazein, protein, yağ, kuru madde, yoğunluk ve asitlik bakımından değerlerin ölçülmesini ve mikrobiyolojik analizlerin yapılmasını sağlayan süt analizi, sütün doğru besin değerlerine sahip olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.


Süt Analizi Nasıl Yapılır?

İlgili partiyi temsil edecek sayıda ve homojen yapıda olarak alınan süt örnekleri, üründen etkilenmeyecek uygun materyaller ile alınır. 180°’de sterilizasyon sıcaklığına dayanıklı olan örneklem kapları, temiz ve kuru bir şekilde muhafaza edilir. Paslanmaz çelikten yapılan karıştırma çubuğu yardımıyla sütün homojen bir şekilde dağılması sağlanır. Örnek alma kepçesi vasıtasıyla alınan süt, duyusal testlerden geçer. Sütün hangi tür hayvana ait olduğu bilinerek yapılan testlerde sütün görünüşüne, yapısına, tadına, kokusuna ve rengine bakılarak bir değerlendirme yapılır. Numunenin alınmasından itibaren en geç bir gün içerisinde yapılan duyusal testler akabinde sütte asit tayini yapılabilir. Sütün asit derecesinin idealize olup olmadığını anlamaya yardımcı olan bu test akabinde alkol testi yapılabilir. Alkol testinde 1 ml süt, 1 ml etil alkol ile karıştırılarak pıhtılaşma olup olmadığına bakılır. Tüm bunların yanı sıra kaynama testi, turnosol testi, pH yöntemi, sütte kuru madde tayini işlemleri gerçekleştirilebilir. Genel olarak kütle spektrometresi, kromatografi, spektrofotometre ve kolorimetre, elektrokimyasal teknikler, titrasyon, gravimetrik teknikler ile yapılan süt analizi, analiz konusuna uygun olan yöntemlerle şekillenir.


Bodrum Süt Analizi

Yağ, su, yoğunluk ve donma noktası analizi; kuru madde kontrolü; günlük süt asitlilik tayini, antibiyotik testi gibi dört ana farklı grupta yapılan analizler ile sütlerin sağlıklı bir yapıya bürünmesi için ihtiyaç duyulan verileri elde eden Akademi Analiz, aynı zamanda fabrika süt alım araçları ve süt toplama araçları gibi alanlardan somatik hücre analizi yapar. Tüm bunların yanı sıra aylık analizler konusunda da danışabileceğiniz Akademi Analiz, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak yayınlanan Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliğine uygun olarak verilerini sunar. Avrupa Parlamentosu tarafından yayınlanan Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine görece süt değerlerini belirteç olarak ele alan uzmanlarımız, sütün yönetmeliğe uygun olan standartları karşılayıp karşılamadığını inceler.