Hijyen Analizi

Hijyen Analizi Nedir?

Temiz bir çalışma alanı oluşturmak için yapılan hijyen analizleri, kontrolü yapılan alanda dezenfeksiyon ve ekipmanlar ile alanın sağlık açısından optimize edilmesini sağlar. Hijyenin önemli olduğu alanlar için ilgili ürünlerden SWAB örneklerinin alındığı hijyen analizinde mikrobiyolojik incelemeler yapılır. Aerobik koloni sayımı, Toplam koliform, Staphylococcus aureus, escherichia coli, entorabacteriaceae, maya küf sayımı, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. gibi analiz değerlendirme işlemlerinin yapıldığı hijyen analizinde aynı zamanda personel el hijyeni ve ortam havası kontrolü yapılabilir. Ortam havası kontrolünde toplam küf – maya ve toplam bakteri (aerobik koloni) analizleri yapılır.


Hijyen Analizi Nasıl Yapılır?

Hijyen analizinin yapılması için alandan numune alınır. Numune, en kısa sürede laboratuvara getirilir ve bir gün içerisinde analizleri yapılır. Ortamdaki bakteri sayısını belirlemek için yapılan SWAB analizinde pamuklu SWAB çubuğu yardımıyla alandan sürüntü alınır ve bu sürüntü, sıvı içine aktarılır. Bu sayede desimetre kare başına düşen bakteri sayısı belirlenir. Ortam havasının kontrolü amacıyla yapılan toplam küf – maya ve toplam bakteri (aerobik koloni) analizlerinde tesislerde ortamda besiyeri bulunan hazır petriler açılarak bekletilir ve petriler ivedilikle inkübasyon amacıyla laboratuvara ulaştırılır ve ortamdaki mikrobiyal bakteri yükünün tespit edilerek değerlendirmeler raporlanır.


Bodrum Hijyen Analizi

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ve Gıda Hijyeni Yönetmeliğine uygun olarak analizler gerçekleştiren Akademi Analiz, gerçekleştirmiş olduğu analizler sayesinde ortamın daha temiz ve sağlıklı olması için bir rapor hazırlar. Toplum sağlığının korunması kapsamında denetim ve gözetim, iç izleme, iç kalite kontrol,  ortam havası hijyeni ve yüzeyi hijyen kontrolünü gerçekleştiren uzmanlarımız koagülaz pozitif stafilokokların (Staphylococcus aureus) sayımı, küf-maya sayımı, aerobik koloni sayımı, enterobacteriaceae, listeria monocytogenes, salmonella spp., koliform ve escherichia coli (e.coli) mikroorganizmaların sayımı ile daha sağlıklı ortamların hazırlanmasında önemli bir rol oynar.